Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Producenci

Błonnik - podstawia dobrego zdrowia!

0


BŁONNIK

Błonnik jest obecnie tak ważnym elementem diety, że nie mówimy o możliwych jego zastosowaniach tylko o problemach zdrowotnych wynikających z jego zbyt małej ilości w diecie.

 

PROBLEMY ZDROWOTNE POWIĄZANE Z DIETĄ UBOGĄ W BŁONNIK:

Układ krążenia: choroby serca, nadciśnienie, udary, wylewy, żylaki, wysoki poziom cholesterolu.
Układ trawienny: zaparcia, hemoroidy, rak okrężnicy, zapalenie okrężnicy, zespół jelita nadwrażliwego, choroba Crohna, polipy jelita grubego.
Przemiana materii: nadwaga, cukrzyca, kamienie nerkowe, kamienie żółciowe, dna moczanowa.
Inne: próchnica, stwardnienie rozsiane, zła kondycja skóry, zaburzenia immunologiczne, anemia. Błonnik, zwany też włóknem pokarmowym, jest odporny na strawienie w przewodzie pokarmowym człowieka, przez co spełnia istotna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.

RODZAJE BŁONNIKA

Błonnik (włókno pokarmowe) występuje w naturze pod wieloma postaciami. Ze względu na zasadniczy charakter jego funkcji w przewodzie pokarmowym, wynikających z jego zdolności do rozpuszczania się w wodzie, podzielono więc błonnik na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny w wodzie – charakteryzuje się dużą zdolnością do rozpuszczania w wodzie tworząc rodzaj galaretowatego żelu dużej objętości. Ten rodzaj błonnika to pektyny. Jest to błonnik przeważnie pochodzenia owocowego, ale nie tylko. Najskuteczniejsze błonniki pektynowe to pektyna jabłkowa, grejpfrutowa i owsiana. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie – charakteryzuje się on zdolnością do pochłaniania wody i pęcznienia oraz mechanicznego stymulowania ścian jelita, co pobudza je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ten rodzaj błonnika to celulozy występujące głównie w liściastych warzywach, grochu, fasoli oraz w łuskach nasion lnu, babki płesznika (psyllium), otrębach.

FIZJOLOGICZNE ROLE POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW BŁONNIKA.

Błonnik pektynowy (rozp. w wodzie) tworzy rodzaj galaretowatego żelu wyściełającego ściany przewodu pokarmowego. Dzięki temu, trawiony pokarm nie drażni ścianek jelit i nie przykleja się do nich (co zapobiega niestrawności i gniciu). Ten rodzaj trudno przepuszczalnej błony spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia (co wydłuża uczucie sytości po posiłku i zmniejsza wydzielanie insuliny). Żelujący błonnik pektynowy, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu masy kałowej. Dzięki temu stolec nie zalega zbyt długo, co zmniejsza ryzyko powstania stanów zapalnych oraz zaparć. Błonnik celulozowy (nierozp. w wodzie) pochłania bardzo duże ilości wody, pęczniejąc i zwiększając swoją objętość, co zasadniczo zwiększa objętość stolca (np. babka płesznik potrafi zwiększyć swoją objętość nawet 15-krotnie). Jednocześnie jego twarda zewnętrzna struktura delikatnie podrażnia ścianki jelit i stymuluje do odpowiedniego przesuwania pokarmu w dół przewodu pokarmowego. Do prawidłowej pracy układu pokarmowego niezmiernie istotne są proporcje tych dwóch rodzajów błonnika. Fizjologicznie idealne proporcje usuwające skutecznie zaparcia i przywracające normalną pracę jelit to 60% błonnika pektynowego i 40% błonnika celulozowego. Odpowiednia ilość błonnika w diecie promuje rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Przy małej jego ilości następuje nadmierny rozwój szkodliwych bakterii, co na przestrzeni lat ma bardzo niekorzystne konsekwencje dla funkcjonowania jelit i całego organizmu.

WPŁYW NA POZIOM CHOLESTEROLU

Błonnik pektynowy (szczególnie owsiany) pomaga w kontrolowaniu cholesterolu we krwi poprzez wyłapywanie tzw. „złego cholesterolu” (LDL) i trójglicerydów. U osób z wysokim poziomem cholesterolu, które spożywały regularnie min. 3g błonnika z płatków owsianych zanotowano spadek cholesterolu całkowitego o 8-23%. W innych badaniach przy dawce od 10 - 15g błonnika wykazano po 3 miesiącach redukcję całkowitego cholesterolu o 14%, złego cholesterolu (LDL) o 28%, a poziom dobrego cholesterolu (HDL) wzrósł o 21%.

WPŁYW NA UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEJ WAGI

Najskuteczniejszy wpływ błonnika na utrzymanie prawidłowej wagi uzyskujemy gdy staramy się dostarczać obu frakcji błonnika w fizjologicznych proporcjach. Błonnik pektynowy spowalnia wchłanianie cukru co daje dłużej trwające uczucie sytości i zmniejsza wyrzut insuliny do krwiobiegu. Błonnik celulozowy zwiększając objętość stolca, poprzez działanie na mechanoreceptory jelit, daje uczucie sytości i pełności. Oba rodzaje błonnika pochłaniają część tłuszczu absorbując od 30-180 kcal dziennie (niby nie dużo, ale daje to w ciągu roku spadek wagi od 1,5 kg do nawet 9 kg). Kontrolują przepływ wody w jelitach i normalizują trawienie. Błonnik wpływając na zmniejszenie nadmiaru toksyn i wody w organizmie przyczynia się do zeszczupleń obwodów ciała (brzuch, uda, biodra).

INNE FUNKCJE BŁONNIKA

Wygląd skóry i cery. Poprawa wyglądu  Błonnik pektynowy – pomaga skutecznie wypłukiwać zanieczyszczenia z organizmu, co oprócz jego odtrucia, przynosi korzyści w poprawie wyglądu i kondycji skóry (mniejsza skłonność do cellulitisu). Zapobieganie wzdęciom  Żel stworzony przez błonnik pektynowy w jelitach ma zdolność do wiązania gazów jelitowych wewnątrz swojej struktury, przywracając jednocześnie równowagę korzystnej flory bakteryjnej, normalizuje proces fermentacji i trawienia pokarmów. Regeneracja ścianek jelit  Błonniki celulozowe – poddane działaniu soków trawiennych wydzielają dobroczynne śluzy i łagodnie oczyszczają ścianki jelit. Jedną z silniejszych właściwości śluzotwórczych posiada babka płesznik. Natomiast zawarte w lnie kwasy tłuszczowe Omega-3 działają przeciwzapalnie i regenerująco na śluzówkę jelit.

ZDROWIE KOBIET

Dostateczna ilość błonnika w diecie wpływa korzystnie na zdrowie systemu hormonalnego kobiet. Przy jego braku i zaburzonej równowadze flory bakteryjnej może dochodzić do wtórnego syntetyzowania estrogenu. Zbyt wysoki poziom estrogenu sprzyja powstawaniu mięśniaków, rakowi piersi i macicy. Z badań wynika, iż wysokie spożycie błonnika przez kobiety zmniejsza u nich ryzyko wystąpienia nowotworu piersi nawet o 40% (badanie przeprowadzone na 700 kobietach w wieku pomenopauzalnym w Szwecji.)

NATURALNE ŹRÓDŁA

Błonnik pektynowy: jabłka, grejpfruty, owoce cytrusowe, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, większość owoców i warzyw. Błonnik celulozowy: ryż, kukurydza, otręby pszenne, orzechy, truskawki, maliny.

SUPLEMENTACJA

Najkorzystniej i najzdrowiej jest spożywać obie frakcje błonnika jednocześnie w odpowiednich proporcjach (60% błonnik pektynowy i 40% błonnik celulozowy). Najlepsze są kapsułki z błonnikami, ponieważ zawierają błonniki w sproszkowanej, naturalnej formie (są kilkakrotnie skuteczniejsze od tabletek). Ponadto zawsze kapsułki można rozpuścić w wodzie, soku, jogurcie czy kefirze. Taka forma zapewnia najskuteczniejsze fizjologiczne działanie, co gwarantuje zdrowie i naturalnie stabilną pracę układu trawiennego. Typowa skuteczna porcja powinna uzupełniać dietę w od 1 do 3 gram błonnika dziennie.

Artykuł zaczerpnięty ze strony:
www.solgar.pl


Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Nowości

Promocje

Olej lniany do diety br Budwig Olej lniany do diety br Budwig 19,95 zł 22,00 zł
Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl