Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Producenci

Witamina K2 - Pogromca osteoporozy i miażdżycy

0

WITAMINA K2:

Odkryto ją w 1929r. jako czynnik decydujący w krzepnięciu krwi. Litera K - pochodzi od niemieckiego słowa „koagulactionsvitamin”. Później okazało się, że termin wit. K nie dotyczy tylko jednego związku, ale całej „rodziny”, którą podzielono na 3 grupy: K1 (fitomenadion), K2 (menachinon) i K3 (menadion). Różnią się one budową chemiczną, co wpływa na różnice w przyswajaniu, metabolizmie i działaniu na organizm. Źródła ich pochodzeniu z pożywienia także są różne.

WYSTĘPOWANIE:

Wit. K2 – jest wytwarzana głównie przez bakterie w produktach fermentowanych (sery, jogurty, kefiry, kapusta kiszona). Może również powstawać w sprawnie działających jelitach. Jednak najwięcej zawiera jej Natto - japońska potrawa otrzymywana z przefermentowanych ziaren soi. Zawiera wit. K2 w postaci MK-7 – czyli takiej, która uczestniczyła we wszystkich badaniach nad wit. K2.

MECHANIZM DZIAŁANIA:

Badania naukowe wykazały, bardzo silny związek pomiędzy wit. K, a metabolizmem wapnia w organizmie. Odkryto białka MGP (Matrix GLA Protein), które odpowiadają za transport wapnia z naczyń krwionośnych do kości czy zębów. Niedobór wit. K powoduje, że białka MGP tracą swoją aktywność. Przez to wapń zamiast trafiać np. do kości, pozostaje w układzie krążenia. Tak więc przy niskim poziomie wit. K2 możemy mieć sytuacje, że wapń nie trafia do kości (narażając nas na osteoporozę), a jednocześnie odkłada się w tętnicach i żyłach, powodując miażdżycę. Zależność tę, nazwano „paradoksem wapniowym”. Tak więc choroby układu krążenia i osteoporoza mają wiele wspólnego. Badania przeprowadzone w ostatnich dziesięcioleciach potwierdziły, związek wapnia z tymi dwiema chorobami. Brak wapnia w kościach osłabia je, natomiast wapń występujący w nadmiernych ilościach w naczyniach krwionośnych powoduje ich usztywnienie, czego skutkiem są choroby układu krążenia (m.in. nadciśnienie, miażdżyca, zawały).

DOWODY NAUKOWE:

Pierwszych informacji na ten temat wit. K2 dostarczyły tzw. „badania rotterdamskie”. W badaniu tym odnotowano redukcję o 50% zwapnienia naczyń krwionośnych i liczby zgonów z powodu układu krążenia, wśród zdrowych osób starszych, których dieta była bogata w wit. K2. Inne badania wykazały, że przyjmowane wit. K2 nie tylko powstrzymuje, ale również może cofnąć proces zwapnienia tętnic. Potwierdzono również, że wit. K2 zmniejsza ubytek masy kostnej o 35%, a regularne jej zażywanie przez okres 3 lat całkowicie zapobiega osteoporozie u kobiet w wieku okołomenopauzalnym.
Ciągle prowadzone są nowe badania, które poszerzają naszą wiedzę odnośnie roli witaminy K2. Jednak już teraz wiadomo, że wit. K2 jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia człowieka.

WSKAZANIA DO STOSOWANIA:

Wit. K2 powinny stosować osoby przyjmujące większe dawki wit. D3 oraz Wapnia, pacjenci ze stwierdzoną osteoporozą lub osteopennią, miażdżycą i innymi chorobami, układu krążenia, kobiety w wieku okołomenopauzalnym, a także mężczyźni 50+.

DAWKOWANIE:

Na chwilę obecną nie ustalono jeszcze dziennej dawki dla witaminy K2. Dostępna wiedza pozwala jednak stwierdzić, że aby zapewnić sobie właściwy metabolizm wapnia, należy przyjmować ok. 100µg witaminy K2 dziennie. Po pewnym czasie dawkę można zmniejszyć do 50µg dziennie (lub 100µg co drugi dzień)

PRZECIWSKAZANIA

Ponieważ witamina K ma wpływ na krzepliwość krwi wszystkie osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować się z lekarzem.

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Promocje

Olej lniany do diety br Budwig Olej lniany do diety br Budwig 19,95 zł 22,00 zł
Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl