Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Producenci

Orkisz - zboże lecznicze

0

ORKISZ - ZBOŻE LECZNICZE

HISTORIA:

Orkisz to pradawna odmiana pszenicy, znana już w epoce kamienia. Uprawiany był na terenach południowo-wschodniej Azji oraz centralnej Europie, głównie w Skandynawii i krajach niemieckojęzycznych. W Starożytnym Rzymie uważany był za źródło siły, więc chętnie spożywali go gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. Największą „karierę” zrobił jednak w średniowieczu, dzięki św. Hildegardzie z Bingen, która zalecała to zboże na wszelkie dolegliwości. Według niej orkisz „jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę.”
Z czasem jednak Orkisz (zwany też jęczmieniem dwurzędowym) tracił na popularności, ustępując pszenicy zwyczajnej, która bardziej się nadawała do masowej uprawy – pozyskiwanie ziarna było łatwiejsze i wydajniejsze.
Obecnie wraca do łask, dzięki coraz większej popularności żywności ekologicznej. Świetnie się nadaje do tego rodzaju upraw, ze względu na niskie wymagania glebowe, odporność na warunki pogodowe i chwasty. Nie wymaga sztucznego nawożenia, a wręcz jest ono dla tego zboża niekorzystne, gdyż pod jego wpływem orkisz wyrasta wysoki, lecz daje niewielki plon. Jego zaletą jest też mocna łuska, która chroni cenne ziarna przed zanieczyszczeniami, a nawet promieniowaniem radioaktywnym.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

W przeciwieństwie do innych zbóż, najcenniejsze właściwości ma ziarno orkiszu, a nie otaczająca je łuska. Składają się ono głównie ze skrobi (56%) i białka (11,6%). Bogate jest również w:
- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tuszczowe (NNKT)
- Fitosterole
- Minerały (żelazo, magnez, fosfor, wapń, miedź, mangan, cynk, kobalt)
- Witaminy (A, E, D, B1, B2, B3, B6)
- Rodanid – związek nazywany naturalnym antybiotykiem
- Kwas krzemowy - niezbędny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci
- Błonnik

ROLA W ORGANIZMIE:

- reguluje trawienie
- mniejsza poziom cholesterolu
- zwiększa odporność organizmu
- reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi
- zwiększa aktywność mózgu i koncentrację
- spowalnia proces starzenia się
- korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie

DLA ZDROWEGO SERCA

Dzięki dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i fitosteroli, spożywanie produktów orkiszowych ma korzystny wpływ na układ krwionośny. NNKT działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, są konieczne do produkcji substancji rozszerzających naczynia krwionośne i zapobiegają miażdżycy. Mogą też obniżać poziom cholesterolu we krwi. Fitosterole, to substancje występujące w roślinach, które obniżają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do organizmu, przez co zmniejszają jego stężenie.

ZBOŻE DLA DIABETYKÓW

Orkisz, w porównaniu z pszenicą, ma dwa razy mniejszą zawartość maltozy (dwucukru powodującego gwałtowny skok poziomu cukru we krwi) oraz większą zawartość NNKT. Posiada też substancje zmniejszające zapotrzebowanie na insulinę, dzięki czemu może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę.

ORKISZ A CELIKIA

Orkisz zawiera porównywalne do pszenicy ilości glutenu, ale jest on lepiej przyswajalny. Według badań osoby z celiakią mogą bezpiecznie spożywać produkty z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Naukowcy uważają, że za większą tolerancję glutenu z orkiszu odpowiada zwiększona zawartość cynku, który wchodzi w skład enzymów trawiennych i może zwiększać ich aktywność, ułatwiając trawienie gliadyn.

UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

W orkiszu odkryto Rodanid - substancję aktywną biologicznie. Jest on naturalnym antybiotykiem, występującym także w mleku matki czy ślinie. Wzmacnia układ odpornościowy, posiada działanie przeciwnowotworowe (zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych), przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne. Rodanid stanowi też czynnik wzrostu komórek kostnych, nerwowych i krwinek. Dodatkowo zboże to zawiera mukopolisacharydy, korzystnie wpływające na system immunologiczny.

Z CZYM TO SIĘ JE?

Przepisów na smaczne i zdrowe potrawy z orkiszu możemy znaleźć mnóstwo. Największym ich źródłem jest internet. Z razowej mąki orkiszowej można wypiekać chleb. Z płatków - przygotować zamiennik owsianki, albo dodać je do ciastek. Ziarna można użyć zamiast kaszy, a trafić też można na kawę zbożową produkowaną z tej odmiany pszenicy. Poniżej przykładowe przepisy.

PŁATKI ORKISZOWE ZAPIEKANE Z OWOCAMI I BEZĄ

Składniki:
- 3 łyżki płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki mleka
- 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
- 1 małe białko
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- owoce – według upodobania

Płatki zalej mlekiem i gotuj aż napęcznieją, a mleko widocznie się zredukuje. Odstaw na minutę, dodaj jogurt i owoce – dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj tłuszczem i nałóż przygotowaną wcześniej masę. Zapiekaj przez 15 minut w temp. 180st.C. W tym czasie przygotuj bezę: białko ubij z odrobiną soli. Pod koniec dodaj stopniowo cukier i ubij na sztywno. Po 15 minutach na zapiekane płatki nałóż bezę. Zmniejsz temperaturę do 150st.C i zapiekaj jeszcze przez 15-20 minut. Jeśli zacznie za bardzo się rumienić zmniejsz temperaturę. Dla bardziej cierpliwych: możesz suszyć bezę przez 30-35 minut w temperaturze 100st.C, będzie wtedy smaczniejsza. (autorkami przepisu są Megi i Katie z http://kulinarnewyskoki.blogspot.com)


CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH

Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej białej
- 300 ml (1 i 1/5 szklanki) ciepłej wody
- 0,5 saszetki suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki miodu lub 3/4 łyżeczki brązowego, trzcinowego cukru
- garść nasion sezamu
- masło (do wysmarowania formy) lub papier do pieczenia

Rozpuść drożdże w miseczce z 2 łyżkami letniej wody. Następnie wymieszaj mąkę z solą i rozpuszczonymi drożdżami. Z mąki uformuj kopiec, a na jego środku zrób dołek. Do zagłębienia w mące dodaj oliwę, resztę wody i miód (lub cukier). Ugniataj do momentu, aż ciasto będzie jednolite, ale mocno kleiste i wilgotne.
Tak przygotowaną masę przelej do formy wysmarowanej masłem i posyp ziarnami sezamu. Następnie przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość i dojść niemalże do górnej krawędzi formy). WAŻNE! Gdy tylko chleb urośnie, należy go jak najszybciej włożyć do rozgrzanego piekarnika. Należy zrobić to delikatnie, by nie opadł.

opracowała: Joanna Walachnia

 

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Promocje

Olej lniany do diety br Budwig Olej lniany do diety br Budwig 19,95 zł 22,00 zł
Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

{nocache:62ee7ec9caf64e6c7579880655308645#0}
Click Shop | Hosting home.pl