Zaloguj się

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Producenci

Żurawina wielkoowocowa

0

Żurawina od niepamiętnych czasów uważana była za ważny składnik diety mający duży wpływ na poprawę zdrowia. W farmacji znalazła zastosowanie żurawina wielkoowocowa (vaccinium macrocarpon)*. Do tej pory oznaczone aktywne składniki żurawiny to : kwas cytrynowy, kwas chinowy, kwas jabłkowy, kwas benzoesowy, fruktoza, witamina C, A, B1, B2, flawonoidy, kwercytyna, kemferol, antocyjany, cyjanidyna, delfinindyna, peonidyna, malwidyna, flawonole, taniny i glikozydy flawonowe.

Możliwe zastosowania:

  • infekcje dróg moczowych,
  • choroby układu krążenia,
  • choroby dziąseł i przyzębia,
  • infekcje bakteryjne i grzybicze,
  • wzmocnienie odporności,
  • awitaminoza,
  • przemęczenie,
  • paradontoza,
  • wyczerpanie,
  • osłabienie wiosenne,
  • osłabienie funkcji żołądka i jelit (np. wrzody),
  • pobyt w szpitalu.

Infekcje dróg moczowych

Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli) osadzające się w drogach moczowych gdzie powodują stany zapalne. Żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E. coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie obniżając poziom tych bakterii w moczu. Pomaga też zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego w przypadku osób mających problemy z jego opróżnianiem np. choroba prostaty. Żurawina przynosi także korzyści osobom po operacjach urologicznych, z założonym cewnikiem lub z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), gdzie ryzyko powstania infekcji jest bardzo duże. W przypadku skłonności do infekcji dróg moczowych zaleca się przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym ich nawrotom. Dodatkowo żurawina zapobiega przykremu zapachowi moczu.

Choroby dziąseł i przyzębia

Wykazano, iż żurawina może zmniejszać prawie o 60% zdolność osadzania się najczęściej spotykanych szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Spożywanie żurawiny i regularne płukanie nią jamy ustnej pomaga zredukować ilość patogennych bakterii w jamie ustnej i zmniejszyć zapadalność na choroby dziąseł i przyzębia.

Profilaktyka chorób wrzodowych

Próby in vitro wykazały, iż aktywne związki zawarte w żurawinie (taniny) powstrzymują niektóre z bakterii będących przyczyną powstawania wrzodów od zagnieżdżania się w ściankach żołądka. Badania prowadzone na trzech różnych łańcuchach Helicobacter pyroli wykazały, że związki zawarte w żurawinie powstrzymują osadzanie się tej bakterii na śluzie żołądka. Wykazano także, że żurawina zawiera związki powstrzymujące rozwój innych szkodliwych bakterii przewodu pokarmowego a jednocześnie promuje rozwój dobrych bakterii, zwiększając populację dobrej flory bakteryjnej Lactobacillus fermentum nawet 25-krotnie.

Choroby serca

Żurawina zawiera szeroki wachlarz flawonoidów. Naukowcy wykazali, iż te związki o właściwościach antyoksydacyjnych mają zdolność do zmniejszenia tempa tworzenia się zakrzepów krwi oraz wywierają korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Zapobiegają one też utlenianiu się cholesterolu, co w dużym stopniu zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i zatykaniu się naczyń krwionośnych. W badaniach wykazano, iż spożywanie szklanki czystego soku ze świeżej żurawiny wielkoowocowej przez 3 miesiące znacząco podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). W niektórych badaniach nawet o 10% co oznacza (biorąc pod uwagę statystykę epidemiologiczną) spadek ryzyka chorób serca o 40%.

Inne możliwe zastosowania

Z doświadczeń laboratoryjnych na wyizolowanych komórkach mózgowych zwierząt dotkniętych symulowanym wylewem lub udarem wynika, iż wyciąg z żurawiny obniża śmiertelność tych komórek o 50% w porównaniu do komórek, których nie poddano wcześniej działaniu ekstraktu z żurawiny przed symulowanym udarem lub wylewem. Może to oznaczać ewentualnie potencjalne działanie żurawiny zmniejszające negatywne skutki udaru lub wylewu krwi do mózgu.

Suplementacja

Najlepiej suplementować żurawinę w postaci kapsułek zawierających sproszkowany ekstrakt z żurawiny. Największe korzyści przynosi zażywanie od 400 mg do 800 mg żurawiny wielkoowocowej dziennie. Wtedy dostarczamy do organizmu tyle substancji aktywnych żurawiny ile znajduje się w 0,25 litra (1 szklanka) do 0,5 litra (2 szklanki) soku ze świeżych żurawin. Dwie kapsułki po 400 mg zastępują ok. 0,4 kg świeżych owoców.

Artykuł zaczerpnięty ze strony:
www.solgar.pl

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Promocje

Olej lniany do diety br Budwig Olej lniany do diety br Budwig 19,95 zł 22,00 zł
Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Click Shop | Hosting home.pl